BrasilienBrasilien möts av stort intresse de närmaste åren!
Bokmässan i Göteborg september 2014 hade Brasilien som fokusland.
Flera av de främsta författarna kom till Göteborg och i samband med Bokmässan skulle också Brasiliens författarfotbollslandslag (!) ha spelat mot de svenska motsvarigheterna!
På Ullevi? Nja, det blev en annan match på Heden.

Allt är inte bara samba och fotboll och därför är det här den bok du bör läsa för att få en klar och överskådlig helhetsbild av Brasilien! Även långt efter det att fotbollsVM och Olympiad är minnen blott.


Först skrev jag en reseguide om hela det vidsträckta landet.

 

Sedan kom í maj 2014 min nyutgåva av "Se Brasilien" !

Coelho och jag kursar böcker i Sockholm. Coelho och jag kursar böcker i Sockholm.

I juni 2014 skulle jag ha varit i Rio och haft en bra plats på Maracaná.

Du idrottsintresserade vet väl att Fotbolls-VM pågick i 12 städer i Brasilien år 2014 ? Europa ställde upp med 13 lag och Sverige hade ett miserabelt försvarasspel och missade äventyret. Vem segrade ?

     Två år därefter hölls de Olympiska Spelen i Rio de Janeiro i augusti 2016. Vem vann fotbollsturneringen och vem vann 100-metersloppet i finalen?

     Tre veckor efteråt hölls de Paraolympiska Spelen i september 2016, i och omkring Rio de Janeiro.

     Oavsett olympiska spel är det synnerligen klokt att inköpa en bok och lära mer och mycket om landet och få större utbyte av resan och vistelsen i detta underbart facinerande land!
    Du får läsa om människorna, om djurlivet, om politiken - ja den är hett omtalad nu - och ekonomin och landets enorma naturtillgångar och om Amazonas där jag rest runt med buss rakt ut i det okända och med båt på den ofantliga floden.

Jag hälsar president Luíz Inácio Lula da Silva välkommen till Sverige. Ja, faktiskt, vi var summa tre personer där vid Hovstallet som unisont ropade BEM VINDO A SUÈCIA SENHOR PRESIDENTE !


Amerigo Vespucci, som utforskade Brasiliens kuster i början av 1500-talet, berättade för Lorenco de Médici att  "träden var av sådan skönhet och så ljuva att se på att vi trodde oss vara i paradiset på jorden  ..."

 

Och många solvarv senare ...

 

Vi reser. Vi reser från vår hembygd. Vi reser för att se andra bygder. Tillhör vi ändå vår hembygd? Är det inte så som Sokrates svarade på frågan, "jag tillhör världen"? Lyriskt kan vi säga att vi tillhör vår längtans bygd. Bortse från nationsgränser, det är din uppväxtmiljö som är din hemvist på jorden! Hemma eller där borta. Där vi vill vara. Dit vi senare i livet drömmer oss. Där vi i fantasin mantalsskriver oss. Jag valde att bege mig ett år till Brasilien. Från min hembygd Jämtland och Stockholm och Lidingö. Till ett av mina drömmars mål...

Det var då det ... 

Grekland

"Se Grekland" utkom i en första utgåva 1997 med undertiteln En faktaguide. Nog innehöll den mängder av fakta om det kontroversiella landet som då - för mig och en tid efter juntan - sågs som en turistidyll. 500 sidor gav en utmärkt heltäckande bild av samhället och recensenten och Greklandskännaren Bengt Holmquist var imponerad.
 Nyutgåva av "Se Grekland" kom ut 2004 i samband med olympiaden.
.
Är du i dag konfunderad över turerna kring den grekiska politiken och ekonomin? Du är inte ensam. Påståenden och gissningar och s.k. expertutlåtanden från banker och finansinstitut om lånebelopp och räntor har mest bara förvirrat.
 
Vad som nu sker i Grekland är ett stort praktexempel på klasskamp. En-procent-gruppen står här mot de 99 övriga. Bankmiljardärer, vapenprofitörer, skeppsredare och deras betalda lakejer står mot hela den övriga befolkningen. I ett vidare perspektiv står kampen – som nu särskilt drabbat Grekland - mellan imperialistiska statsledningar och de centralasiatiska krigens flyktingar och fattiga invånare. Grekland, som råkar stå mitt i vägen för flyktingströmmen, nödgas ta emot och härbärgera de flesta. Nu, när vi skriver mitten av år 2020, kommer tusen flyktingar per månad från Turkiet.
När han såg denna folkvandring spelas upp på TV-skärmarna, skrev pristagaren till Nobels minne, Paul Krugman, i New York Times och gav, trots att han är nordamerikansk ekonom med band till IMF, ett rättesnöre som jag instämmer i:
Han anklagade Trojkan, d.v.s. Internationella Valutafonden, Europeiska Centralbanken och Europeiska Kommissionen för att ha skapat missförhållandena. (Han undanhåller USA:s roll med sju stora militärbaser i landet).
Grekerna skall arbeta för utträde ur Europeiska Unionen av tre skäl:
1.       Påbuden från Trojkan har inte hjälpt och ytterligare krav kommer inte att hjälpa.
2.       Fruktan för följderna av ett Grexit har med bankreaktionerna redan visat sig ofarliga.
3.       Trojkans ultimatum representerar slutet på grekisk självständighet.
 
Men den krassa ekonomiska lösningen finns: Vid sidan av den hittills förda diskussionen om de grekiska territoriella ekonomiska tillgångarna – och utförsäljningen av statliga institutioner - finns den fantastiska möjligheten för att bli kvitt skuldbördan:
 
Den grekisk-ortodoxa kyrkan – som i hög grad alltid medverkar i statens ledning – har:
-          Fastigheter - och inte minst lösöre - till värden av hundratals miljarder euro. Jag har personligen arbetat med och till försäljning diskuterat delar av kyrkans stora skogs- och stadsfastigheter främst i norra Grekland. Fastigheterna går att bjuda ut på samma sätt som öar, hamnar och flygplatser säljs till utländska ägare i dag.
-          Enorma penningoffer samlade under århundraden från en from menighet. Var och en av de 40 000 kyrkorna och klostren i landet har värden för kanske upp till fem miljoner euro. Var och en ruvar på en förmögenhet! Nu har räkenskapens dag kommit och guldet och silvret kan omsättas till medel att betala statens skulder.
 
Dessa samlade rikedomar räcker gladeligen till att betala hela den grekisk statsskulden och också göra upp om de vapen och ubåtar som ingår i de tyska kraven.
Omvänd präster och skenheliga politiker och sälj ut kyrksilvret och bli fri! Slå två flugor i samma stora smäll: bli fri från skulden och bli fri från det religiösa tvånget. Amen.